Seguretat alimentària i respostes comunitàries.

Davant de la crisi social, econòmica, de seguretat humana, provocada per l’estat excepcional derivat del Covid, i per l’absència de polítiques públiques orientades a revertir les desigualades estructurals, d’accés a la salut, a l’ocupació, a una alimentació saludable… en definitiva de drets d’una part important de la població, s’han multiplicat les iniciatives de caràcter comunitari, veïnal, autorganitzades, a partir de moviments de base, des del teixit associatiu i de la ciutadania mobilitzada des de una solidaritat horitzontal.

Son moltes les xarxes de suport que han sorgit arreu del territori, que articulen diverses accions per cobrir diverses necessitats, entre les quals, una de les prioritàries és evidentment l’accés als aliments.

La Xarxa de Suport Poblenou, ha activitat una comissió per coordinar, amb Casa Africa, la Xarxa d’Aliments que, com ja hem publicat anteriorment, recull aliments i productes d’higiene, els dijous de 17 a 19 h i els dissabtes d’11 a 13 h, a la Flor de Maig.

La Red de Cuidados Antirracistas, també reparteix aliments i altres productes de primera necessitats (d’higiene, mascartes…) en 6 rutes per tota Barcelona, a aquelles persones que es troben en situació d’extrema vulnerabilitat. Entre elles les migrants sense papers o en condicions jurídiques precàries, les treballadores sexuals, persones sexo-gènere dissidents, mares migrants soles amb filles i sense feina, entre altres. En definitiva, totes aquelles persones que es queden fora del sistema.

Una original iniciativa, que va sorgir a una escala de la superilla del Poblenou, a partir d’un intercanvi d’idees entre veïns i veïnes, és VEÏNAT; REBOST SOLIDARI.

És una IDEA MOLT SENZILLA: es tracta de poder disposar d’un petit espai segur ubicat en una zona comuna, on aquells veïns que ho desitgin puguin aportar aliments (fruita, verdura, conserves, galetes …) i dipositar-los de manera anònima sobre la taula o una altra superfície. D’altres, també de forma anònima, se’ls emportaran a casa si els necessiten.

Feu un comentari